70 jaar vrijheid (deel I)

Agnietenkapel_MWF_4053Dit jaar hebben we voor het eerst een nieuw concept uitgeprobeerd. We hebben namelijk in samenwerking met een heuse big band een bevrijdingsoptreden uitgevoerd. Hierbij zongen we dus met live begeleiding, we droegen gedichten voor en hebben zelfs stukjes geacteerd. Een hele spannende en gave ervaring voor ons koor. Als (theater-) koor zijnde is dit wel echt de richting die wij op willen.

Het was een project omtrent 70 jaar vrijheid in Nederland. Samen met Big Band Crimpen en onder leiding van Peter Meijer hebben we op een speciale manier de oorlog herdacht en 70 jaar vrijheid gevierd. Het project is in ongeveer twee maanden uit de grond gestampt, uitgewerkt en ingestudeerd. Freek Halsema (dirigent van de big band) en Stephen Rothman (onze dirigent) hebben samen gewerkt aan een heel gaaf repertoire wat de juiste toon zou zetten en te combineren was tussen ons koor en de big band. Voordat het tijd was voor de optredens hebben we maar twee keer kunnen repeteren met de big band. Dat was dus nog extra spannend. In het begin was het duidelijk nog even wennen tussen de groepen en was het voor ons als koor vooral heel lastig om iets te horen (wat kan die band een hoop geluid maken zeg!). In de korte tijd die we samen hebben gehad zijn we toch bijzonder goed in staat geweest om een mooie balans te vinden tussen de twee groepen en er een hele leuke show van te maken.

Naast het muzikale gedeelte hebben we dus ook gedichten ingestudeerd, filmbeelden gemonteerd, verhalen verteld en kleine scènes neergezet. Alle Peters (Peter Meijer, Peter Lems en Peter Jan Eckstein) hebben hier aan bijgedragen in de vorm van teksten en attributen. Tijdens het oefenen hebben we hier ook heel veel plezier aan gehad. Probeer maar eens een gigantische puzzel van blokken in elkaar te zetten.. Hoe ziet die 4 mei fakkel er ook al weer uit?

Goed, het begin van de optredens. Op zaterdag 2 mei hadden we de try-out in Gouda. We waren daar in de Agnietenkapel, een heel mooi gebouw waar we net in pasten met z’n allen. De kapel is het restant van een voormalig vrouwenklooster aan de Nieuwe Markt in Gouda. Er zit ook een mooi balkon in waardoor we een extra dimensie aan ons optreden konden geven. De hele middag lang hadden we nog geoefend, het geluid geprobeerd zo goed mogelijk te regelen, lampen opgehangen, attributen klaargelegd etc. ’s Avonds zijn we gezellig gaan eten met big band en koor in een heel leuk restaurant om de hoek. Hier hadden we even de tijd om met elkaar te kletsen en ons op te laden voor de avond. Daarna was het toch echt zo ver, onze eerste show van de reeks… En wat ging het goed! Het was een geslaagde avond en we kregen veel positieve reacties van het publiek. Het was een mooie opening en een goede boost voor de komende optredens. Want op zondag 3 mei waren we weer in de Agnietenkapel om deze avond zelfs twee optredens achter elkaar te geven. Nu hadden we zeker wel de smaak te pakken. We hebben mensen weten te vermaken, laten denken over vrijheid en ook kunnen ontroeren. Bovendien hebben we het zelf ontzettend naar ons zin gehad. Wat wil je nog meer als koor?

Na een lang weekend gingen we toen weer naar huis. Maar het was nog niet voorbij.. Want op maandag was het pas echt 4 mei. Het hoogtepunt van ons bevrijdingsproject moest dus nog komen. Wilt u weten hoe dat is gegaan? Blijf dan onze facebook en website in de gaten houden. Bent u geïnteresseerd in meer theaterkunstjes van ons? Kom dan naar ons lustrumconcert in juni.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *